вторник, 17 май 2016 г.

Цари Мали Град

       




 Цари Мали Град е една относително нова дестинация, която хем е наблизо до

София, хем предлага условия за пикник, отдих сред природата и прекрасна гледка!

Това прекрасно място се намира в страни от с. Белчин, община Самоков. Пътя е сравнително добър, има табели, така че не се чудете, а по пътя поемете!
Крепостта се намира на хълма св. Спас, разположен по билото на Верила планина. 

Историческата и културна забележителност Цари Мали Град всъщност представлява наскоро реставриран комплекс. По-голямата част от крепостните стени са нови, единствено основите са останали от древността. Далновидно, при реставрирането е поставена ясна граница между "старото" и "новото".



До Крепостта може да стигнете по екопътека, може по една обиколна пътека пеш или с автомобил, както и с атрактивния фуникульор!
Това всъщност е асансьор, който ви отвежда право до върха. Той не работи между 12 и 13 часа. 
Билета е 4лв за възрастен и 2лв за ученици, студенти и пенсионери.



Самата крепост е оборудвана и с асансьор за инвалиди и трудно подвижни хора, така че няколкото стъпала няма да са пречка за никого.
Самият комплекс не е голям, предлага няколко експозиции с древни монети, стари делви, както и макет на някогашния облик на Крепостта.
Цари Мали Град е идеално място за разходка с деца, тъй като в непосредствена близост до Крепостта има и забавления за деца - люлки, катерушки и др. Атрактивен е и самият въжен мост, който свързва Крепостната стена с този Атракцион. Съвсем близо е до земята, но определено си заслужава да се мине по него!



Ами това е. Не се двоумете, а просто при първия удобен случай го посетете, защото определено си заслужава!

P.S
Не пропускайте да се отбиете и до Етнографския музей, който се намира в подножието на Цари Мали Град.


Билета за крепостта важи и за музея. В него ще намерите запазени стари документи, снимки, стари български носии и разбира се да не забравяме и невероятния чардак, на който има старовремски ръчно тъкани пътеки!





Няма коментари:

Публикуване на коментар