сряда, 28 март 2012 г.

Обрадовски манастир "Св.Мина"

     


   Понякога не е необходимо да изминем стотици километри, за да видим нещо ново и красиво. Именно такова място е манастира "Св.Мина", който се намира на ръка разстояние от София и по-точно в покрайнините на града. Мястото е великолепно и омайва със своята тишина, блаженството и спокойствието, което те обзема, когато прекрачиш прага му. Разбира се напоследък поради неговата "комерсиализация" там винаги е пълно с хора, но това не трябва да ви спира, защото както казват хората  - там стават чудеса!
До манастира може да се стигне лесно с кола в посока от кв. Орландовци посока Кубратово, в близост до водопречиствателната станция, от дясно на пътя има табела за манастира.Ако решите да използвате публичния транспорт има няколко варианта: от спирка кв.Орландовци до спирка св. Мина с автобус 24; от Лъвов мост с маршрутка 11 до спирка св.Мина. Разбира се има и други варианти да се достигне до манастира, за намирането на които bg maps върши чудесна работа.
Манастира "Св.Мина" е изграден през късната римска епоха като в периода 1942-1945г е възстановен в сегашния си вид. Той е построен в чест на св. Мина, който е бил египтянин, служител в римската войска, загинал мъченически за християнската вяра, заради отказа си  да се кланя и да почита езическите идоли.
Съществуват стотици дори хиляди свидетелства за чудесата, които се случват след като хората посетят това свято място.  

Манастира разполага с магазинче, от където може да си купите различни иконки, както и с красив двор с катерушки за децата и пейки за отмора. 
Това място определено си заслужава. Макар манастира да не е от големите и да няма изкусни стенописи, той притежава една необикновена енергия, която ви зарежда за дълго...



1 коментар:

  1. Приятелка ме заведе в манастира и после водих там много други хора. Успокояващо място. Пред входа на малката черквичка има икона в цял ръст на светеца. С негови мощи. На иконата части от тялото на светеца са облечени в метал. Има маси за хапване, магазини за икони и напитки, двор с цветя и водоскок , и беседка.
    Вземете от крайната спирка на трамваите на Орландовци който и да дойде автобус в тая посока, той ще спре възможно близо.

    ОтговорИзтриване