петък, 15 април 2016 г.

Забележителностите на Панагюрище




Панагюрище е една от възможните дестинации за съботно-неделна разходка. Намира се на около 93км от София и може да стигнем до там само за час и половина. Панагюрище е познато име на почти всеки българин, но много от нас все не намират време да го посетят, а той наистина си заслужава.





  • Катедралния храм „Свети Георги“ – построен е 1856-1860г, но по време на Априлското въстание, сградата е унищожена. С помощта на много дарители, катедралата е възстановена през 1878-1880г.



  • Паметника на Райна Княгиня – разположен на площадчето пред Катедралата, този паметник увековечава една невероятна историческа личност – Райна Футекова. Тя е едва на 20 години, когато Бенковски и предлага да уши знамето на Априлското въстание. След неуспеха му, Райна е заловена и измъчвана с месеци от турците. По-късно, след намесата на европейски дипломати, тя е освободена и изпратена да учи в Москва. Там тя учи три години медицина и става първата българска дипломирана акушерка.

                                                    

    

  • Къщата на Райна Княгиня се намира в една от уличките зад паметника и. В къщата музей може да се видят много предмети от бита по онова време, както и знамето, което е реплика на знамето на Априлското въстание. Това е една от трите реплики, които Райна шие по повод 25 години от Априлското въстание. В двора на къщата се намира, както гроба на Райна, така и на баща и Георги Футеков, който е съсечен от турците, когато се опитал с кръст в ръка да спре на прага на двора си, идващите турци.

  • Природо-научния музей на Панагюрище също заслужава да му отделите малко време. В него са изложени множество експонати на флората и фауната от региона.

  • Градския исторически музей – това е едно уникално място. От външната страна на  солидната му ограда има нещо като „стена на славата“ или по-скоро „ стена на прославилите се“. На плочи от черен мрамор са изобразени ликовете и имената на мнозина достойни българи от Панагюрище от Възраждането до наши дни.





В двора на музея се намира и красивата Дудекова къща. Тя е една от малкото запазени къщи от времето на Априлското въстание. По стените и все още могат да се видят дупките от турските куршуми. По традиция вътре има много експонати, разкриващи бита на по-заможните фамилии от Възраждането.





Панагюрище определено си заслужава, не само заради историческото си значение, не само заради красивата архитектура и природа, но най-вече заради сърдечните хора!




Няма коментари:

Публикуване на коментар