вторник, 10 май 2016 г.

Каменните гъби

            







       Ако сте почитатели на българската природа, няма как да не сте чували за природния феномен Каменните гъби. Това са скални образувания, разположени в непосредствена близост до село Бели пласт. То се намира точно до пътя, свързващ Кърджали и Хасково.

Това всъщност са причудливи скални образования с розови "пънчета" и зелени "шапки"!



Легендата за Каменните гъби


Това красиво място няма как да не се свързва с легенда. Според нея навремето имало един въглищар, който живеел с дъщерите си в крепостта Перперикон. Един ден те тръгнали за вода извън крепостните стени и били нападнати от нашественици. Мнозина от мъжете били убити, а жените поробени. Главатаря на ордата оставил най-хубавите за себе си. Когато пристигнал на бял кон да огледа новите си робини, дъщерите на въглищаря хвърлили по него каквото намерят и го повалили на земята, след което го разкъсали. Неговият най-верен приятел тръгнал да ги преследва и когато ги настигнал замахнал и отсякъл главите на три от дъщерите. Когато паднали на земята, те мигом се превърнали в гъби. Когато наближил най-малката дъщеря, тя също се превърнала в гъба преди да отсече главата и. Самият нашественик пък се превърнал в черна скала, която и до днес стърчи самотно сред каменните гъби. Тази скала е наречена Каратепе.






Как да стигнем до Каменните гъби

До каменните гъби най-удобно може да достигнете с автомобил. Ако тръгвате от София, тръгнете по магистралата за Пловдив, след това отбиите за Хасково. След това отбиите за село Бели пласт.










Няма коментари:

Публикуване на коментар